Kortfattad Corsi

Hela den här analyticsbiten kan vara nytt för många, så vi ska gå igenom det som säkert är det första man tänker på när man hör det, nämligen corsi, lite kortfattat.

 Vad är corsi?

Corsi är skottförsöks-differens, det är en bra markör för puckinnehav, målchans-differens och vart pucken har befunnit sig. Skottförsök är skott som…

  • Går på mål
  • Missar mål
  • Blir blockerade

Det vi gör är att räkna alla dessa händelser för de spelare som är på isen, när något av detta sker får man ett plus (corsi for – CF) om det sker mot motståndarnas mål, sker det mot eget mål  blir det minus (corsi against – CA).

corsi_mik_lif_globen
Kapstad och Timander med vissa skillnader i sin 5v5 corsi.
Vad säger corsi oss egentligen?

Tidigare nämndes puckinnehav, om det egna laget har pucken under kontroll finns det goda grunder för att det kommer generera mål och det förhindrar även motståndarna att själva göra mål.

Det finns bra samband mellan corsi och framtida målskillnad, corsi är tillförlitligare att titta på än tidigare målskillnad för det syftet.
Vi vet att det är mål som bestämmer vem som vinner i ishockey, sambandet mellan målskillnad och andelen vinster är starkt. Corsi kan därför förutse framtida vinster bättre än tidigare målskillnad och vinst%.

Sambandet mellan estimerad vinst% baserad på målskillnad och slutgiltig vinst% är väldigt starkt.
Inte hela bilden

Med det sagt så är corsi inte allt, det finns andra faktorer som påverkar resultaten och främst är nämligen tur.
Tre andra faktorer som kan tippa vågskålen åt rätt håll är en målvakt som håller måttet över en säsong, special teams och att det finns spelare som kan skjuta pucken den där centimetern åt rätt håll så det inte klingar i stolpen.

Dock så är corsi och tur benämnt som ansvarig för 75% av den totala vinst% av analyticsgurun Gabriel Desjardins. Vad jag vet så är det enklare att påverka ett lags corsi än tur, om någon vet hur man fixar tur så hör gärna av er.

På individnivå

Det finns en 60-40 regel, de bästa spelarna hamnar vid 60% och de sämsta 40%. Detta gäller även för lag, Malmö säsongen 14-15 hade nära 60% på lagnivå i grundserien.

Det man måste ha i åtanke när man tittar på spelares corsi är miljön de spelar i. Kedjekamrater, zonstarter, motståndare och vilken istid man får.

corsis22222
Kevin och Mattias – olika nummer med samma zonstarter.

En annan faktor vi bör titta på är i vilken frekvens spelare producerar. Tyvärr finns ingen istid för matchen i fråga, så jag tar två olika nummer Kapstad 12 minuter och Timander 15 minuter.

Mäter vi i frekvens gör man det oftast på en 60 minuters skala.
Timander CF/60: 68 CA/60: 52
Kapstad CF/60: 65 CA/60: 70

Här kan vi då se att, om nu istiden hade varit såhär, skapas det nästan lika många skottförsök framåt med Kapstad som Timander på isen, men man släpper till mycket mer när Kapstad är inne.

Som avslutning…

Corsi är inte allt men det är en bra siffra att ha koll på. Jag hoppas du som nybörjare har en större förståelse och att ni hänger med i framtiden på den här bloggen.

Nästa inlägg kommer att handla om zon ingångar och zon utgångar!

One thought on “Kortfattad Corsi

  1. Pingback: Zon-utgångar |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s