Nyförvärvskollen – Tommi Paakkolanvaara

Mannen med det krångliga namnet

Paakkolanvaara. Om sanningen ska fram fick jag ändra i rubriken ett par gånger p.g.a. stavfel och ren osäkerhet, men från och med nu kör vi på Tommi (eller Pakman). Ibland känns det nästan som namnet har fått mer uppmärksamhet än spelaren i sig, det försöker jag ändra på nu.
Efter den här paragrafen i alla fall.

Vad ska vi kika närmare på?
 • En scoutrapport baserad på gamla matcher
 • Samt de siffror jag fått fram från samma matcher
 • En statistikanalys från den senaste säsongen i Liiga och från karriären i stort
Alltid redo!

Nu beträder vi ny mark, det här är nog den första ‘scoutrapporten’ jag skrivit, så bear with me…

Tommi Paakkolanvaara är en stor tvåvägscenter som klarar av att agera städare i defensiv zon och hålla igång en anfallscykel. Inte den som själv driver på hårt i det offensiva i form av avslut och ta pucken till mål, är mer av en stöttespelare till sina vingar.

Ganska bra i det fysiska spelet, kan hålla undan folk längs sargerna vid
puckinnehav och parkerar med framgång framför mål i båda zoner.
Besitter ett rätt bra spelsinne och 
fina händer, kan båda servera
och ta emot flippmackor, hantera pucken på små ytor och dra en kille vid behov.

Spelar väldigt ansvarsfullt, tar inte några stora risker i det offensiva och jobbar hem stenhårt. Har kommit upp i åren men har nog kapacitet för att spela
några år till och klivet ner
 till HA förskönar nog den åldersmässiga nergången.”

Att koka soppa på en spik

Det är nämligen vad jag gjort gällande den här analysen, jag har tittat på matcher på YouTube från

 • Olika ligor (Liiga och NLA)
 • Från olika säsonger (12/13, 13/14 och 14/15)
 • Slutspel och grundspel

Det här säger varken det ena eller det andra om Tommi i stort, det enda det säger vad som hände i de här specifika matcherna och är man väldigt nyfiken kan det släcka kunskapstörsten för åtminstone någon sekund. Jag hade gärna gjort detta bättre men jag har helt enkelt inte haft möjligheterna till det.

Corsi, zone exits & zone entries
5v5 Corsi, zone exits & zone entries
Att sätta siffror i kontext

Matcherna spelar så klart ut på olika sätt, en match tog Pelicans ledningen med 3-0 i första perioden, det hade effekter på corsi for/against –
“score effects”, vilket vi kommer gå igenom i framtiden. I någon match låg de under och Tommi fick ta fler offensiva tekningar, han matchades annars övervägande i neutral och defensiv zon. Det här är från fem matcher, och
man får ändå säga att det är väldigt låga siffror. Det hände inte mycket framåt och marginellt mindre bakåt. När jag väl var klar med sista matchen var jag rädd att jag missat att fylla i någon match eller använt mig av en gammal
version, men allt verkade stämma. Liten sample-size så svårt att dra slutsatser om något men, jag tror att Tommi är en “low-event”-spelare.

Om man jag hade tagit resultaten efter Liiga-matcherna hade corsi% legat i den övre delen av 50% och snuddat på 60%. Det var just i NLA som Pakman inte hängde med ordentligt, han spelade med Klasen och Pettersson, men drog snarare ner den kedjan i mitt tycke. Det kan också ha varit en dålig kombination med den lite mer defensivt inriktade Tommi tillsammans med Klasen och Pettersson, eller bara att kedjan inte var samspelt, vad som är klart är att den inte fungerade speciellt bra.

Men statistiken säger…!

För att skapa oss en bild av vad vi kan förvänta oss kan vi titta på statistik, det första vi kan tänka på är att Liiga är inte HockeyAllsvenskan, HA är också sämre än på länge i.o.m. SHL-expansionen. Vi får anta att vad vi ser i Liiga kan amplifieras, åtminstone lite, i HA. Vi riktar våra blickar till det som ligger närmast i tiden.

Säsongen som var

Till att börja med kan vi titta på statistiken från Liiga föregående säsong.
Det var en bra säsong personligen för Tommi poäng-, och speciellt, målmässigt där han tangerar sitt personbästa – 13 mål.

Stats 2014/15 alla situationer (5v5, BP, PP, o.s.v.)
Stats 2014/15 alla situationer (5v5, BP, PP, o.s.v.)

Om vi tittar på Tommis poängfrekvens så ligger den på 1,88. Oftast så tittar man på sådant i spelet 5v5 eller vid lika antal spelare på isen, men statistiken från Liiga tillåter inte för det, tyvärr. Så nu har vi med alla spelformer som finns. Dock får vi en bra jämförelse med andra HA-spelare om vi tittar på Patrick Carlssons inlägg om Points/60 för HA-spelare förra säsongen, samma här – alla spelformer tas med i beräkningen. I den rankingen så hamnar Paakkolanvaara som en low-end 2:a-kedjespelare. Dock ska vi tänka på att Tommi matchas i såväl PP som BP så hans siffror blir mer svårbedömda och inte lika uppblåsta som någon som bara spelat vid lika många spelare och PP, och inte lika undertryckta som någon som är BP-specialist. Och återigen, det är Liiga inte HA.

“Vem ska göra våra mål?”

Det är en fråga många ställer sig inför säsongen (mer om det här i kommande inlägg). Att det skulle bli Paakkolanvaara kan man nog redan nu sluta hoppas på, vi tar oss en titt på hans siffror.

pakmanshooting
Varje rad är en säsong (grundserie Liiga 04/05 till 14/15)
 • acc. S% – Den ackumulerade skottprocenten
 • S%-diff – Differensen från den tidigare säsongen
 • Goals lost/won – Hur många mål man förlorade eller vann
  på s% förändringen baserad på antalet skott från säsongen

Om vi tittar på skottprocenten så är det väldigt spretigt, många säsonger som är långt under och över det karriärsnitt vi hittar under acc. s%. Vad det beror på kan jag inte annat än gissa mig till och då får det bli special teams, tillfälligheter / tur eller vad du än vill kalla det.

Tittar vi på en erkänd målskytt som t.ex. Per-Åge Skröder ser vi att han ligger runt 12-14% (12% är där jag brukar dra gränsen för “snipers”) säsong efter säsong. Väldigt jämn procentmässigt om vi kollar över hela karriären.

Kollar vi på säsongerna där Tommi gjort 13 mål är det på den första säsongen så att han ligger 2% över det snitt han har samlat på sig just nu, och att det är hans skottmässigt bästa säsong sett till både antalet och frekvensen. Den senaste är väldigt driven av skottprocenten, men det är också en av de bättre skottmässiga säsongerna om man ser till frekvensen (Tommi fick göra en utflyckt till Lugano som tidigare nämnts och spelade bara 42 matcher i Pelicans 14/15).

Om vi gör en jättekorkad analys och säger att Tommi följer det totala av hans karriär och skjuter 1,82 skott på mål / match och skjuter 8,19% av dem i mål så får vi en total på ungefär 6-7 mål. Det säger sig självt att det inte är en ny Prestberg som kommit in i truppen. Kanske att han både procentmässigt och skottmässigt kan ligga högre än snittet p.g.a. att det är en sämre liga men man ska inte förvänta sig några stordåd. Målskyttet får nog yngre förmågor försöka driva.

Mina egna förväntningar

Jag skulle bli förvånad om Paakkolanvaara var någon som låg högt upp i poängligan och vara hyllad i media när säsongen summeras, däremot är jag ganska övertygad att om du klickar dig in här efter 45 omgångar så ser du en grön CF%-ruta i något gammalt excel-blad och några ord om det stabila tvåvägsarbetet som genomförts period efter period.

Det ska bli väldigt spännande att se vad träningsmatcherna kan påvisa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s