Nyförvärvskollen – Bryggman, Hari och grabbarna…

Vi håller det kort

Det finns mindre underlag för de spelare jag tänker kolla på nu än med Paakkolanvaara, så det blir lite kortare idag och lite mer beiget, vad vet jag… Men här är vad vi ska titta på!

  • Lite fancystats och ord om Hári och Bryggman
  • 5v5 Individual Fenwick For/60 & Points/60
  • Vad som krävs av en målskytt
Hári och Bryggman

Som jag nämnde tidigare så tittade jag på 5 matcher (tror jag) med Paakkolanvaara, med resten av nyförvärven var det svårt att hitta matcher på nätet, men jag lyckades hitta en match med Lars Bryggman och två med Janos Hári. Vi jobbar alltså med tre matcher så det borde säga hur representativt detta är (inte alls). Dags för siffror!

Stats 5v5 för Janos Hari
Stats 5v5 för Janos Hari

Vi sätter Janos siffror i kontext, han spelade en av matcherna som extraspelare mot Frölunda och hade det minst sagt tufft. I den andra matchen mot Djurgården spelade han i fjärdekedjan (med bl.a. Olofsson tror jag) och den linan totaldominerade. Två totala motsatser insatsmässigt.

Inte mycket att gå på och mitt minne sviker mig säkerligen, men jag tyckte att Hari såg väldigt bra ut. Spelade mer fysiskt än jag förväntade mig, visade prov på bra spelsinne och tog väldigt mycket ansvar bakåt (hoppade ner på backplats bl.a.). Blir väldigt spännande att följa och jag har stora förväntningar.

Stats 5v5 för Lars Bryggman
Stats 5v5 för Lars Bryggman

Lars Bryggmans kedja hade det väldigt tufft. Spelade med bl.a. Daniel Zaar och matchades mot Färjestads första- och andrakedja. Det jag såg var en spelare som jobbade väldigt hårt i båda riktningarna och stod ut i det defensiva spelet, låg väldigt bra i position och jobbade smart med klubban. Tog stort ansvar när det kom till att ta sig ur egen zon.

5v5 Individual Fenwick For/60 & Points/60

5v5 iFF som det också kallas, är antalet skott på mål och antalet skott utanför (som corsi fast utan blockerade skott) som den enskilde spelaren bidragit med, som sedan räknas till frekvens, något vi även gör för poäng. Det är det som erbjuds på SHL.se när vi tittar på statistik (klart bättre än HA:s obefintliga istid och endast skott på mål) och det ska kunna besvara lite frågor om vad det är för inputs spelaren bidrar med. Alla stats som följer är alltså i 5v5 och per 60 minuter från SHL-säsongen 2014/15.

János Hári – iFF/60: 7,16 Points/60: 2,13
Lars Bryggman – iFF/60: 13,94 Points/60: 0,69
Fredrik Forsberg – iFF/60: 12 Points/60: 0
Jon Knuts – iFF/60: 11,48 Points/60: 0,45
Viktor Mårtensson – iFF/60: 9,5 Points/60: 0
Martin Grönberg – iFF/60: 8,61 Points/60: 0,49
Oskar Lang – iFF/60: 6,72 Points/60: 0
Robin Jacobsson – iFF/60: 15,38 Points/60: 0
Jonas Frögren – iFF/60: 4,21 Points/60: 0,097

Tittar vi på iFF så är det en bra indikation på hur bra en spelare är att komma till skottlägen/hur villig den är att skjuta (på gott och ont). Som vi ser så var Fredrik Forsberg, Bryggman och Jacobsson bra på detta. Jon Knuts överraskar och ligger även han ganska så högt.
János Hári står ut med 2,13 i Points/60, vilket är väldigt bra. För att jämföra så hade Mattias Ritola högst 5v5 Points/60 i LIF anno 2014/15 på 1,97.

Men det finns ju fler spelare att titta på, nämligen de som spelat i HA (och de som spelade i både HA och SHL) eller andra ställen. Då får vi nöja oss med SOG/G från grundserien och vissa spelares All-Sit Points/60 (Paakkolanvaaras går att läsa om här) från säsongen 2014/15.

Martin Karlsson – SOG/G: 1,26  Points/60: 2,05
Brock Montpetit – SOG/G: 1,86 Points/60: 1,46
Lukas Ericsson – SOG/G: 1,01 Points/60: 1,26
Lars Bryggman SOG/G: 1,84
Tobias Ericsson – SOG/G: 1,34
Viktor Amnér – SOG/G: 2,03
Simon Erlandsson – SOG/G: 0,47
Robin Jacobsson – SOG/G: 2,22
Alexander Ytterell – SOG/G: 2,82
Fredrik Forsberg (J20) – SOG/G: 6,05 (Hög-volym skytt, eller vad?)
Mike Embach (ECHL) – SOG/G: 3,26 (2,9 Säs. 2013/14)

Både Mike Embachs, Alexander Ytterells och (speciellt) Fredrik Forsbergs siffror är rätt sjuka, även om det är J20 trots allt. Också kan vi se att vi har två andra väldigt bra vapen på backsidan i  Viktor Amnér och Robin Jacobsson.

Vad som krävs av en målskytt

Att skjuta. Där är svaret, typ. Skjuter du inte så gör du inte heller mål och för Leksand blir det att sätta sina förhoppningar till främst tre spelare gissar jag: Forsberg, Embach och Bryggman.

Jag villa sätta dem i två skikt: Embach/Forsberg slåss om en plats i förstakedjan samt Forsberg/Bryggman slåss om en plats i andrakedjan. Jag tror inte att Embach faller ner i hierarkin så långt att han blir en tredjelinare, det är han nog inte värvad för heller, och Forsberg har potentialen att vara en förstakedjespelare, men kan ändå vara sådär juniorvalpig att han får spela i tredjekedjan och att Bryggman får ta rollen i andrakedjan.

Jokrar i sammanhanget är väl att kanske Montpetit eller Knuts får ta rollen som primär avslutare i andra/tredje kedjan istället. Det blir svårt att jämföra och dra slutsatser när vissa spelar mer och andra mindre, därför är det så bra med frekvenssiffrorna som iFF/60 kontra SOG/G.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s